ŠVPS: Inšpektori zistili najviac nedostatkov u vín z Maďarska v PET fľašiach

22.07.2012 Bratislava

Bratislava 22. júla (TASR) - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR zistili kontrolami najviac nedostatkov u zahraničných vín z Maďarska v spotrebiteľských baleniach - plastových PET fľašiach.

"Najčastejšími nedostatkami v senzorických znakoch bol sediment, zákal v spotrebiteľských baleniach, sekundárna fermentácia, jablčno-mliečna fermentácia, myšina a oxidácia," informovala ďalej ŠVPS SR o výsledkoch júnovej kontroly vína.

Inšpektori veterinárnej a potravinovej správy vykonali v júni 2012 celkovo 148 kontrol na všetkých stupňoch obchodu, z toho 120 kontrol v maloobchodných jednotkách, 23 kontrol vo výrobných podnikoch a 5 kontrol pri dovoze vín z tretích krajín.

V maloobchodných predajniach vykonali inšpektori 792 hodnotení na mieste, z uvedeného počtu bolo 130 vzoriek v sudovej forme a 130 vzoriek vo fľašovej forme. Celkovo 59 vzoriek bolo odobratých do laboratórií ŠVPS SR na senzorické a analytické posúdenie - 19 vzoriek nevyhovovalo v označení pri hodnotení na mieste a 15 vzoriek nevyhovovalo v senzorických znakoch pre porušenú kvalitu vo vôni a chuti. Celkovo pozastavili 1091,5 litra vína nevyhovujúcej kvality v hodnote 4701,9 eura.

Inšpektori vykonali aj kontroly pri dovoze vín z tretích krajín v colných skladoch a pozastavili dovoz 12.670 litrov vína v hodnote 23.946 eur zo Srbska z dôvodu porušenej kvality v senzorických znakoch, a to pre výskyt jablčno-mliečnej fermentácie v bielych vínach a nesprávne označenie etikety na spotrebiteľskom balení. Pre zistené nedostatky sa začalo 10 správnych konaní voči podnikateľským subjektom a bolo nariadené stiahnutie nevyhovujúceho tovaru z predaja.
 

Vyberte región